O raza de speranta pentru cei cu probleme de vedere: ochiul bionic e functional!

ochi-bionicPornit ca un proiect ambitios al unor cercetatori din Carolina de Nord, ochiul bionic s-a dovedit a fi mai mult decat un gadget al viitorului. In general, oamenii cu probleme grave de vedere nu prea au multe alternative la dispozitie: o operatie, un ochi de sticla, poate unul 3D… Recent, ochiul bionic si-a demonstrat utilitatea si a aratat specialistilor in domeniul medical ca se poate „repara” vederea si cu ajutorul tehnologiei ultramoderne.

Larry Hester era un barbat puternic, care-si ducea viata asa cum putea, fara sa vada nimic vreme de 33 de ani. Argus II, ochiul bionic testat si gandit pentru a face fata unui organism uman i-a readus zambetul pe buze barbatului chinuit. Maladia crunta care-l lasase fara vedere l-a obligat sa isi traiasca viata in bezna totala si sa se descurce de unul singur, ajutat si de familie, binenteles. Desi te-ai astepta sa vezi un ochi asa cum il percepem noi, Argus II e putin diferit, fiind un cumul de multe dispozitive inteligente care colaboreaza pentru redarea vederii pacientului. Doua sunt componentele sale: implantul, care vine pe retina si un fel de mecanism special care se fixeaza imediat langa ochi, niste ochelari, unitatea de procesare video si cabluri de conectare.

Camera video de la ochelari inregistreaza totul, filmarea e stocata in computerul portabil de la pacient, unde e codata in instructiuni speciale care pleaca spre implantul de pe retina via wireless. Odata ajuns semnalul la antena implantului, electrozii care au contact direct cu retina sunt stimulati, la randul lor impulsionand functionarea normala a celulor ramase sanatoase. Celulele isi fac treaba imediat si anunta creierul, astfel avand loc un mecanism perfect al vederii la nivel cerebral, dar artificial. Calitatea vederii lasa de dorit insa, pacientii putand doar distinge luminile de prin camere, dar e suficient pentru a se descurca singuri. Solutia salvatoare e mult mai eficienta si mai ieftina decat catelusii pentru nevazatori, al caror antrenament e foarte greoi si costa destul de mult. Pana la urma, pacientul a putut vedea litere foarte mari, a sesizat miscarile din jurul sau, obiecte sau oameni, ceea ce reprezinta un inceput promitator pentru ochiul bionic.

FacebookGoogle+LinkedInTwitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *